De vraag “plat of bruis?” klinkt u vast bekend in de oren, zeker in de horeca. Maar ook thuis wordt bruiswater steeds populairder. Toch kiest 88% van de bruiswaterdrinkers nog steeds voor flessen, terwijl die keuze grote gevolgen heeft voor het milieu. Uit onderzoek van Quooker onder 1.000 Nederlanders blijkt dat ruim 70% van de consumenten zich niet of nauwelijks bewust is van de milieu-impact van bruisend flessenwater. Voor veel mensen blijven gemak en gewoonte leidend.
Een derde van de ondervraagden koopt flessenwater puur uit gewoonte. En hoewel duurzaamheid door velen belangrijk wordt gevonden, blijkt dit niet automatisch te leiden tot ander gedrag. De kloof tussen intentie en actie is groot: 52% van de respondenten geeft aan wél open te staan voor een overstap naar bruisend kraanwater, mits dit net zo eenvoudig is. Tegelijkertijd vormen praktische bezwaren een obstakel. Zo noemt 36% de aanschaf van een apparaat te duur, en zegt 25% geen ruimte te hebben in de keuken.
Naast de milieubelasting van flessenwater speelt ook gezondheid een belangrijke rol. Jos Dusseldorp, waterspecialist bij Quooker, wijst op de kwaliteitsverschillen. “Kraanwater in Nederland wordt strenger gecontroleerd dan flessenwater en bevat geen microplastics. Maar liefst 93% van de flessen bevat wel microplastics. Bovendien vergt de productie van flessenwater tot wel 2.000 keer meer energie en 3.500 keer meer grondstoffen dan kraanwater. Met kraanwater kiest u dus niet alleen voor duurzaamheid, maar ook voor gezondheid,” aldus Dusseldorp.
Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen vooroplopen als het gaat om duurzaam drinkgedrag. Van de vrouwen die bruisend kraanwater gebruiken, noemt 77% duurzaamheid als belangrijkste motivatie. Bij mannen ligt dat percentage op slechts 30%. Ook het bewustzijn over de milieu-impact van flessenwater is bij vrouwen hoger.
Kijk voor meer informatie op de website van Quooker.
Vul uw gegevens in en druk op aanmelden. Wij houden u dan op de hoogte via onze nieuwsbrief.