In januari zijn er minder keukens verkocht dan een jaar eerder

In januari werd volgens het CBS een omzetstijging van 1,8 procent in de detailhandel genoteerd ten opzichte van januari 2023. Het verkoopvolume steeg met 1,1 procent. De non-foodsector (inclusief detailhandel buiten winkels) zag een groei van 3,1 procent in omzet, terwijl de foodsector (winkels in voedings- en genotmiddelen) een daling van 0,4 procent rapporteerde. De online omzet steeg met 3,7 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.

Deze omzetcijfers zijn gecorrigeerd voor variaties in koopdagen in januari, aangezien sommige dagen van de week doorgaans meer verkoop genereren dan andere. Zonder deze correctie zou de omzet van de detailhandel 2,4 procent hoger zijn geweest dan in januari 2023.


Omzet non-food ruim 3 procent hoger

De omzet van de non-food (inclusief detailhandel niet-in-winkel) groeide in januari 2024 met 3,1 procent. Het volume (de voor prijsveranderingen gecorrigeerde omzet) was ook 3,1 procent hoger dan een jaar eerder.

De drogisterijen, de kledingwinkels en de winkels in recreatie-artikelen hebben in januari meer omgezet dan in januari 2023. Daarentegen hebben de winkels in schoenen en lederwaren, de winkels in doe-het-zelfartikelen (inclusief keukens en vloeren), de winkels in meubels en woninginrichting en de winkels in consumentenelektronica in januari minder omgezet.

Omzet food iets kleiner

De winkels in voedings- en genotmiddelen hebben in januari 0,4 procent minder omzet behaald dan in januari 2023. Het verkoopvolume was 2,5 procent lager dan een jaar eerder. De omzet van de supermarkten lag 1,0 procent lager, de omzet van de speciaalzaken was 4,1 procent hoger.


Online 3,7 procent meer omgezet

De onlineomzet was in januari 3,7 procent hoger dan in januari 2023. Webwinkels (als hoofdactiviteit verkoop via internet) hebben 4,3 procent meer omgezet. De onlineomzet van winkels waarvan de verkoop via het internet een nevenactiviteit is (multi-channelers), was 2,8 procent hoger.

De onlineomzet van de winkels in voedingsmiddelen en drogisterijen, de winkels in overige non-foodartikelen en de kledingwinkels lag in januari 2024 hoger dan in januari 2023. De onlineomzet van de winkels in consumentenelektronica was lager dan een jaar eerder.

Bron: CBS

Deel dit artikel:

Blijf op de hoogte

Vul uw gegevens in en druk op aanmelden. Wij houden u dan op de hoogte via onze nieuwsbrief.