Innovatieve huishoudelijke apparaten steeds populairder bij consument

Consumenten investeren tegenwoordig meer dan ooit in energiezuinige en slimme huishoudelijke apparaten die verbonden zijn met internet en op afstand bediend kunnen worden. Dit blijkt uit de jaarcijfers van 2023 van brancheorganisatie APPLiA Nederland. Innovatie speelt een grote rol in de branche, waarbij fabrikanten steeds vaker geavanceerde functies zoals AI, wifi-connectiviteit, spraakbesturing en sensoren integreren in koelkasten, wasmachines en vaatwassers. De omzet van klein huishoudelijke apparaten steeg in 2023 met 6%, terwijl de afzet met 2% toenam. Vooral de verkoop van stofzuigers droeg bij aan deze groei. Ondanks de uitdagingen in de categorie groot huishoudelijke apparaten, zoals hoge inflatie en een stagnerende huizenmarkt, laten deze cijfers een gedeeltelijk herstel van de markt zien.

Gemengd beeld

Een positief resultaat uit de jaarcijfers van 2023 is de omzetstijging van 6% in de categorie klein huishoudelijke apparaten, voornamelijk dankzij innovatie. Een voorbeeld hiervan is de opkomst van slimme robotstofzuigers met geavanceerde functies zoals dweilen en automatisch legen. De categorie groot huishoudelijke apparaten liet echter over het afgelopen jaar een omzetdaling van 4% zien. Hierdoor ontstaat een gemengd beeld. Stefan Verhoeven, voorzitter van APPLiA Nederland en CEO van Miele Nederland, licht toe: “Het afgelopen jaar kende de markt voor groot huishoudelijke apparaten tegenwind, vooral door de stijgende inflatie en een stagnerende huizenmarkt. De bouw en verkoop van zowel bestaande als nieuwe woningen bleef achter bij onze verwachtingen.”

Verhoeven vervolgt: “Beide ontwikkelingen hebben impact gehad op onze markt, vooral in de categorie inbouwapparatuur. Tegelijkertijd laten de cijfers zien dat consumenten blijven investeren in energiezuinige en slimme apparaten. Dit onderstreept opnieuw de cruciale rol van innovatie in onze branche, zowel voor de verkoop van apparaten als voor de verdere verduurzaming van onze sector.”

Energie-efficiëntie is de nieuwe standaard

Het groeiende belang van energiezuinige producten wordt steeds duidelijker, met zowel consumenten als fabrikanten die hierop focussen. Deze trend leidde in 2023 tot een aanhoudend hoge vraag naar energie-efficiënte apparaten en een aanzienlijke toename in de verkoop. Aan het begin van het jaar had 75% van de wasmachines een energielabel A, maar tegen het einde van 2023 was dit percentage gestegen naar 85%.

In het laatste deel van 2023 brachten fabrikanten ook tal van nieuwe energiezuinige vaatwassers op de markt. Deze modellen, variërend van A- tot C-labels, vormen nu meer dan de helft van de verkopen in de categorie inbouwvaatwassers. Bij vrijstaande koelkasten is een bovengemiddelde vraag naar betaalbare opties met een C-label geconstateerd. In het vierde kwartaal van 2023 was één op de zeven verkochte modellen een vrijstaande koelkast met een C-label.

Hoewel in het eerste kwartaal van 2024 nog een aanzienlijk deel van de verkochte koelkasten en vriezers een F-label had, voornamelijk bij inbouwkoelkasten, is dit sinds maart 2024 niet langer toegestaan. Stefan Verhoeven merkt op: “Hiermee wordt energie-efficiëntie de nieuwe standaard en zal naar verwachting de stimulans voor groenere modellen gedurende 2024 verder stijgen.”

Consumentenvertrouwen herstelt

Volgens het CBS en CPB zal de koopkracht dit jaar stijgen en de inflatie aanzienlijk afnemen. Deze positieve ontwikkelingen lijken het consumentenvertrouwen te versterken. Stefan Verhoeven sluit af: “Uit de jaarcijfers van 2023 blijkt dat vooral de categorie groot huishoudelijke apparaten een moeilijk jaar achter de rug heeft. Hoewel herstel in deze categorie nog niet volledig zichtbaar is, zijn er in het eerste kwartaal van 2024 al tekenen van verbetering. De interesse van consumenten in energiezuinige en slimme apparaten groeit. Met de verwachte stijging van de koopkracht en een geleidelijk herstel van het consumentenvertrouwen kijken we met optimisme naar de toekomst.”

Over APPLiA Nederland

APPLiA Nederland is de brancheorganisatie voor producenten en leveranciers van elektrische huishoudelijke apparaten en fungeert als spreekbuis richting stakeholders en media. De organisatie behartigt de belangen van al haar leden, groot en klein, lokaal en internationaal actief, waarbij objectiviteit hoog in het vaandel staat. Daarnaast waarborgt APPLiA Nederland dat haar achterban de producentenverantwoordelijkheid kan nemen in recycling (e-waste) en adviseert waar nodig.

Kijk hier voor een volledig overzicht van alle cijfers per productcategorie.

User

Deel dit artikel:

Blijf op de hoogte

Vul uw gegevens in en druk op aanmelden. Wij houden u dan op de hoogte via onze nieuwsbrief.