Omzettoename in Q3 2024 voor keukenwinkels

De detailhandel in Nederland noteerde in het derde kwartaal van 2024 een omzetstijging van 2,2 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Het verkoopvolume nam met 1,5 procent toe, wat wijst op een groei in fysieke verkopen. Echter, het aantal faillissementen in de sector lag hoger dan in het derde kwartaal van 2023.

Voedingswinkels zien omzet dalen, speciaalzaken groeien

In de sector voeding en genotmiddelen daalde de omzet met 1,4 procent in vergelijking met een jaar eerder. Vooral supermarkten werden geraakt, met een omzetdaling van 2,6 procent en een fors lager verkoopvolume van -5,8 procent. Speciaalzaken, zoals kaaswinkels en slagerijen, presteerden juist goed: zij zagen de omzet met 7,7 procent stijgen en noteerden een verkoopvolumetoename van 3,1 procent. Alle cijfers zijn gecorrigeerd voor kalendereffecten.

Sterke groei in non-food sector

De non-food winkels behaalden een omzetstijging van 4,3 procent ten opzichte van Q3 2023, met een verkoopvolume dat zelfs 4,8 procent hoger lag. Vooral schoenen- en lederwarenwinkels en drogisterijen profiteerden van de groeiende vraag. Niet alle branches deden het echter goed; winkels in huishoudelijke artikelen, zoals meubels en verlichting, zagen hun omzet met 6,8 procent dalen.

Minder omzet in voeding en genotmiddelen

In het derde kwartaal daalde de omzet in de winkels in voeding en genotmiddelen met 1,4 procent vergeleken met een jaar eerder. Supermarkten behaalden een lagere omzet (-2,6 procent), terwijl speciaalzaken – zoals kaaswinkels en slagerijen – een hogere omzet hadden (7,7 procent). Voor supermarkten nam ook de hoeveelheid verkochte producten af (met 5,8 procent) vergeleken met een jaar eerder. Bij speciaalzaken nam het verkoopvolume juist toe, met 3,1 procent. De cijfers zijn voor kalendereffecten gecorrigeerd.

Omzettoename non-food winkels

Onder winkels in non-food nam de omzet met 4,3 procent toe vergeleken met het derde kwartaal van 2023. Ook werden er meer goederen verkocht (4,8 procent). Vooral schoenen- en lederwarenwinkels en drogisterijen zetten meer om. Bij winkels in overige huishoudartikelen - zoals meubels en verlichting - was de omzet lager (-6,8 procent) dan een jaar eerder.

Toename online omzet

In het derde kwartaal van 2024 nam de online omzet van detailhandelaren toe met bijna 9 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Bij winkels die alleen online verkopen groeide de omzet in het derde kwartaal met bijna 12 procent. Bij multichannelers, detaillisten die hun producten zowel online verkopen als via een fysieke winkel, nam de online omzet ook toe: met 4,7 procent.

110 faillissementen

In het derde kwartaal zijn 110 bedrijven in de detailhandel failliet verklaard. Dat is een toename van 47 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder, toen 75 faillissementen werden uitgesproken. Het aantal faillissementen nam onder detailhandelaren sterker toe dan onder alle bedrijven. Voor de gehele economie gold dat er 33 procent meer bedrijven failliet gingen dan in dezelfde periode een jaar eerder. Van alle uitgesproken faillissementen in het derde kwartaal was 10 procent een bedrijf in de detailhandel.

Neutrale verwachtingen over economisch klimaat in vierde kwartaal

Aan het begin van het vierde kwartaal van 2024 oordeelden ongeveer evenveel detailhandelaren negatief als positief over het economisch klimaat in de komende drie maanden. Per saldo 0,3 procent van de ondernemers verwachtte een verbetering. Detailhandelaren waren daarmee positiever dan gemiddeld. Per saldo -1,9 procent van alle ondernemers in Nederland is negatief gestemd over het economisch klimaat in de komende drie maanden.

Bron: CBS

Deel dit artikel:

Blijf op de hoogte

Vul uw gegevens in en druk op aanmelden. Wij houden u dan op de hoogte via onze nieuwsbrief.